U Paraćinu obeležen Dan pobede nad fašizmom

 U Paraćinu obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca na Spomenik Branku Krsmanoviću u Paraćinu je obeležen 9. maj – Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Okupljeni su minutom ćutanja odali poštu žrtvama ovog rata i prisetili se onih koji su dali svoj doprinos u borbi protiv fašizma. Vence su na spomenik heroju Branku Krsmanoviću položile delegacije Opštine Paraćin, Policijske stanice Paraćin i Dobrovoljne vatrogasne jedinice, SUBNOR-a, Ratnih vojnih invalida opštine Paraćin i Besmrtnog puka Srbije, kao i Udruženja potomaka ratnika Srbije.

Dan koji slavimo kao Dan pobede nad fašizmom jeste dan kapitulacije Nemačke u Drugom svetskom ratu koju je 9. maja 1945. potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel; u ime Sovjetskog Saveza potpisnik je bio maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, iako su ostaci nemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor, što je u Jugoslaviji potrajalo do 15. maja.

Himnu Republike Srbije i nekoliko rodoljubivih pesama izveo je Hor Magija OMŠ „Milenko Živković“.

Okupljenima se povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom obratila predsednica SO Paraćin, Slavica Jovanović:

Drago mi je i velika mi je čast što sam danas ovde sa vama da zajedno obeležimo 9. maj, Dan pobede nad fašizmom – najvećim zlom XX veka. Naš narod je podneo velike žrtve za slobodu našeg naroda, da zajedno možemo danas da živimo u miru i slobodi. Srbija je dala velike žrtve i za slobodu ostalih naroda i borila se i na drugim prostorima. I zato ne treba da zaboravimo ovaj dan i uvek da se setimo na ove žrtve koje su pale u Drugom svetskom ratu da bi danas nama bilo bolje. Neka im je večna slava. I naš predsednik Aleksandar Vučić svim silama i snagom se bori da ne dođe do rata na prostorima naše zemlje i to treba da pozdravimo. Još jednom neka im je večna slava.

rekla je Slavica Jovanović, predsednica Skupštine opštine Paraćin.

Istoričar Marko Pekić, saradnik paraćinskog Zavičajnog muzeja u svom govoru osvrnuo se i na nedavna tragična dešavanja i istakao da borba za poštovanje reda i zakona mora uvek da bude prisutna u društvu.

Ovi događaji su nas podsetili na to da treba da se borimo. Da zlo nikada ne miruje. Da mora da se poštuje red i zakon, da mora da postoji pravda. Isto se to dogodilo kada se nije poštovala pravda 1939. kada je nacistička Nemačka napala Poljsku, kasnije kada je krenula u dalje osvajanje Evrope sa svojim saveznicima, sa Silama Osovine. Međutim, 9. maja se dogodio njen kraj i ta ideologija je pala. Na nama, kao mlađim naraštajima, jeste da čuvamo tradiciju antifašizma i da se borimo protiv zla.

istakao je Marko Pekić, istoričar i saradnik Zavičajnog muzeja.

Kada je u pitanju Drugi svetski rat, Paraćin ima čime da se ponosi. Pomenućemo Svetolika Dragačevca, našeg sugrađanina koji je poslao pismo Hitleru i upozorio ga da će snositi posledice ako nastavi sa svojim delovanjem, što se i desilo na kraju. Pored njega, tu su još dve značajne ličnosti – Momčilo Popović Ozren koji svoj život dao 1943. godine i Branko Krsmanović koji je poginuo 1941. i koji je takođe poznat po tome što je bio učesnik Španskog građanskog rata.

Povezane objave