U ritmu „Drugog prostora“ kroz slike Igora Jovanovića

 U ritmu „Drugog prostora“ kroz slike Igora Jovanovića

30 slika srednjeg i velikog foramata čini postavku pod nazivom „Drugi prostor“ akademskog slikara Igora Jovanovića koja je večeras premijerno otvorena u galeriji paraćinskog Kulturnog centra. Sve slike su rađene u tehnici ulje na platnu, a dela su plod dvogodišnjeg stvaralaštva ovog umetnika.

Drugi prostor je onaj prostor bez nekog opterećenja – ispunjen ljubavlju, ispunjen muzikom, tonovima, ritmom. Sama poetika prostora, crteži i boje govore nam o nekoj rasterećenosti. Slike su nastale u poslednje dve godine, ima 30 platana i u te poslednje dve godine inspiriše me muzika. Konkretno, džez muzika, afrička muzika – muzika koja ima ritam, i o tome govore boje.

rekao je na otvaranju izložbe autor Igor Jovanović.

S obzirom na to da ističe veliki uticaj muzike na svoj rad, pitali smo autora na koji način ga muzika „pokreće“ i kako teče stvaralački proces:

Nekad slušam muziku dok radim, a nekad akumuliram, dakle sedim u svom ateljeu i pravim skice, crteže. Ne izlazi ovo odmah, svemu prethodi dosta crtanja – preko 80 crteža stoji iza ovog opusa. Inače, inspiriše me sve – ljudi, razgovori… Na nekim slikama imamo temu razgovora, sećanja…inspiriše me sve što je izvan „drugog prostora“.

objašnjava autor.

Slikar Igor Jovanović Akademiju umetnosti završio je u Novom Sadu, živi i stvara u Beogradu. Ljubav prema slikarstvu nasledio je od oca, slikara Aleksandra Jovanovića. Igor Jovanović imao je sedam samostalnih izložbi, a o postavci koju od večeras, i to prvi, imaju priliku da vide Paraćinci – govorio je istoričar umetnosti Radoš Gačić koji kaže: U tom geometrizmu slike igor traži i nalazi svoj lični izraz, raspored stvari, mir, čvrstinu oblika i formi…Čitave simfonije odjekuju sa svakog platna…Smenjuju se talasne dužine i širine linijskog sistema slike, a između njih titraju fini zvuci boja u raznim valerskim rasponima.

Igor Jovanović bavi se radom i na scenografiji, osnivač je Centra vizuelne umetnosti ART GEST, ali je prevashodno likovni pedagog koji radi sa decom uzrasta od 6-17 godina, kao i sa, kako kaže, pripadnicima „trećeg doba“.

Postavka slika „Drugi prostor“ Igora Jovanovića u galeriji Kulturnog centra paraćin biće do 25. aprila.

Povezane objave