U sredu književno veče sa Milošem Grozdanovićem u Kulturnom centru Paraćin

 U sredu književno veče sa Milošem Grozdanovićem u Kulturnom centru Paraćin

Miloš Grozdanović, književnik iz Niša, sutra će Paraćincima predstaviti svoj bogati stvaralački opus u galeriji Kulturnog centra. Počeak književne večeri zakazan je za 19h.

Grozdanović je do sada objavio romane ”Yugo”, ”Uzrok smrti ne pominjati, ni u crkvenim knjigama, ni u molitvama”, ”Mali roman o Konstantinu Velikom”, ”Herceg Polanski – Usmeni ispit iz Kreativnog pisanja”, ”Čitanje je štetno po zdravlje”, ”Mali roman o Konastantinu Velikom 2: Papino nasleđe” i ”Šest dana juna”.

”Herceg Polanski – Usmeni ispit iz Kreativnog pisanja” ovenčan je nagradom Slaviša Nikolin Živkovićza najbolji rukopis na srpskom jeziku za 2019. godinu. U decembru 2023. godine, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, izvedena je predstava ”Polanski protokoli”, po motivima romana ”Herceg Polanski”, u produkciji Studentskog kulturnog centra Niš. Predstava se nalazi na stalnom repertoaru Akademskog pozorišta SKC Niš. U martu 2024. godine, na pozorišnom festivalu Kulisa predstava je dobila nagradu za dramski tekst za uspešno preplitanje postmodernističke forme i dokumentarnog izraza.


Miloš Grozdanović bio je profesor Kreativnog pisanja u GRUBB fondaciji. Kao plod njegovog rada izašle su knjige priča đaka GRUBB stories 2, pod uredničkom palicom Nebojše Romčevića i GRUBB stories 3, sa Nenom Milojković kao urednicom.
Za razliku od mnogih, prednost daje domaćoj u odnosu na svetsku književnost. Preferira onu koja je nastala u Jugoslaviji sedamdesetih i osamdesetih godina XX veka.

Živi u Nišu i svojim radom pokušava da pomogne pospešivanju razvoja inovativnog ekosistema. U slobodno vreme, sa ocem i bratom, proizvodi domaću rakiju. Sakuplja razglednice, profesionalno se bavi rekreativnom odbojkom u Sportskom udruženju niških odbojkaških veterana VETERA-NI-Š, čiji je i jedan od osnivača, obožava jugoslovensku kinematografiju i zaljubljenik je u pucketavi zvuk gramofonskih ploča. Dobitnik je Povelje za doprinos borbi protiv korupcije 2015. godine i Sertifikata izuzetnosti za podršku preduzetništvu mladih 2019. godine. Član je Društva književnika i književnih prevodilaca Grada Niša.

Povezane objave