U Tehnološkoj školi predavanje srednjoškolcima povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a

 U Tehnološkoj školi predavanje srednjoškolcima povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a

Učenici paraćinskih srednjih škola danas su, povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv HIV-a u amfiteatru Tehnološke škole slušali predavanje u vezi sa prevencijom i zaštitom od infekcije HIV-om koje je organizovao Crveni krst Paraćin. Srednjoškolcima je najpre pušten kratak film čija tematika prati upravo mladog čoveka koji se suočava sa ovom bolešću, a potom su imali prilike da čuju korisne informacije i provere svoje znanje o načinu prenosa HIV infekcije, slušajući predavanje Gorana Ristića – psihologa u paraćinskom Domu zdravlja i stručnog saradnika Crvenog krsta.

Naša priča služi najpre kao apel učenicima srednjih škola koji ulaze u taj aktivni seksualni život, a naravno, upućen je i javnosti. Poslednja statistika ukazuje na to da se starosna granica onih koji su HIV pozitivni smanjuje. Ranije je to bilo od 20 do 49-50godina, a danas je to ispod dvadesete godine, što znači da smo ipak negde napravili neke propuste i da nikad nije previše informacija. Potrebno je da se mladi stalno podsećaju jer uz mladost idu i brzina i neozbiljnost, izlasci, društveni život…tako da nije loše da često čuju takve informacije.

ističe Goran Ristić, psiholog u Domu zdravlja Paraćin i stručni saradnik Crvenog krsta.

Crveni krst u okviru svog programa Zdravstveno-preventivnih delatnosti svake godine obeležava Svetski dan borbe protiv HIV-a. Ove godine kampanja u Srbiji obeležava se pod sloganom „Izjednačimo“.

Crveni krst, kao i uvek, skreće pažnju i akcenat stavlja na potrebu prevazilaženja nejednakosti i unapređenja ljudskih prava, što je od ključnog značaja za sve one koji su pogođeni epidemijama, u ovom slučaju AIDS-om. Kampanja ima za cilj smanjenje diskriminacije i stigmatizacije u odnosu na osobe koje žive sa HIV-om, ali i smanjivanje nejednakosti na globalnom nivou u smislu usluga koje se pružaju osobama koje pripadaju ovoj marginalizovanoj grupi.

rekao je Miroslav Mitrović, rukovodilac programskih aktivnosti Crvenog krsta Paraćin.

Povezane objave