UG Pridruži se o završetku projekta „Izvor reke za sve nas“, zaključcima, inicijativi donosiocima odluka i predlozima za zaštitu vrela Crnice

 UG Pridruži se o završetku projekta „Izvor reke za sve nas“, zaključcima, inicijativi donosiocima odluka i predlozima za zaštitu vrela Crnice

Nizom aktivnosti poslednjih meseci udruženje građana Pridruži se bavilo se pristupačnošću područja Vrela Crnice u Sisevcu, uređenošću ovog predela i na osnovu stanja na terenu formiralo inicijative i predloge za njegovu zaštitu. Na danas održanoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati, kao i preduzeti koraci ka unapređenju izgleda i otvorenosti ovog područja za građane.

U proteklih petnaestak dana uputili smo još jedno pismo donosiocima odluka gde smo ih, osim ukazivanja na konkretan problem vrela Crnice, pozvali da prisustvuju okruglom stolu u utorak 23. Januara 2024. godine. Sam okrugli održan po planu i učešće su uzeli predstavnici civilnog sektora, nosioci javnih funkcija, političari koji bi u novom sazivu skupštine trebalo da dobiju odborničke mandate, privrednici, građani Paraćina, ali i predstavnici kompanije RM Stubica na čiji se privatni posed naslanja područje Vrela Crnice. U veoma konstruktivnom razgovoru predstavnica pomenute kompanije rekla je da je RM Stubica zainteresovana za nalaženje zajedničkog rešenja na zadovoljstvo građana, privrednika i opštine Paraćin i  da će u narednom periodu biti postavljene table kako bi bilo jasno da je pristup Vrelu dozvoljen kroz dvorište nekadašnjeg hotela Borje. Javnost smo svakodnevno obaveštavali o sprovedenim istraživanjima i našim konkretnim predlozima preko naše fejsbuk i internet strane UG Pridruži se. Možemo konstatovati da se u javnu  raspravu preko naše fejsbuk strane uključilo više desetina građana kojima je problem vrela Crnice bio veoma zanimljiv a mnogi od njih dali su više nego konstruktivne predloge za „otvaranje vrela“. Za one naše građane koji možda ne koriste društvene mreže uputili smo 5.000 pisama direktne pošte sa odgovarajućim letkom a sa ciljem da i oni budu upoznati sa pokretanjem naše inicijative. 

objasnio je Dragan Ristić, predstavnik UG Pridruži se.

Iz naselja Sisevac vrelu Crnice se ne može prići preko javnih parcela, već kroz dvorište nekadašnjeg hotela Borje a koji je, kako je pomenuto u vlasništvu kompanije RM Stubica. Ristić je rekao da je cela leva obala Crnice do jednog drvenog mosta ograđena. Prilaz Sisevačkom potoku takođe nije moguć, sa druge strane potoka su takođe privatne parcele, sve do podnožja brda na istoku. Sa severne strane vrelo zagrađuju strme stene koje se spuštaju u reku. Jedini prihvatljivi prilaz je upravo kroz dvorište privatnog hotela čije su kapije otvorene.

Prostornim planom opštine Paraćin predviđeno je da se Vrelo Crnice proglasi zaštićenim područjem po Zakonu o zaštiti prirode. Dakle, to već postoji definisano u Prostornom planu opštine. Vrelo se više puta pominje u tekstu Plana u odeljku Spomenici prirode. U Planu detaljne regulaciije Sisevac 1 navodi se da je vrelo uvršteno u spisak inventara objekata geonasleđa Srbije iz 2005. i 2008. godine u odeljku Izvora. Dakle, područje vrela je već predviđeno za zaštitu, to već postoji i to smo ustanovili na osnovu naših istraživanja u prethodnom periodu. U PDR-u je planirana i izgradnja šetališta, pešačko-biciklističke staze uz obalu reke Crnice, kompletnom levom stranom od početka Sisevačkog potoka sve do izlaska reke iz naselja.

objašnjava Ristić.

Kako kažu iz UG Pridruži se, zaštita ovog područja je moguća kroz proglašenje Vrela zaštićenim područjem. Za to područje bi bio određen upravljač, kao što je to slučaj sa Vrelom Grze. Upravljač može biti pravno lice, organizacija civilnog društva, privrednik.

Korist od proglašenja područja zaštićenim bi bila višestruka.To bi za građane značilo slobodan pristup vrelu i ponovnu mogućnost da uživaju u ovom prostoru. Za preduzetnike koji se bave turizmom u Sisevcu to bi značilo više poseta naselju i više posla. Za opštinu i našu zajednicu ovo bi bio dodatan doprinos ekonomskom razvoju i još jedan korak kako u oblasti zaštite prirode, tako i u razvoju područja Sisevca, kao i za Paraćin važnog turističkog naselja. Svi bi bili na dobiti, tako da se nadamo da će naša inicijativa koju ćemo predati novoformiranoj skupštini na razmatranje biti uzeta u razmatranje.

zaključio je Ristić.

Povezane objave