Život Roma kroz objektiv Bojana Petrovića Bokca – u Zavičajnom muzeju otvorena izložba fotografija „Tuga i radost – ROMI“

 Život Roma kroz objektiv Bojana Petrovića Bokca – u Zavičajnom muzeju otvorena izložba fotografija „Tuga i radost – ROMI“

Nesputan, slobodarski duh Roma; ono što im na licu izmamljuje osmehe i suze, četiri godine bila inspiracija paraćinskom fotografu Bojanu Petroviću Bokcu. U tom periodu, od 2012 – 2016. godine nastaju njegove vrhunske fotografije, a deo njih izložen je u galeriji Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Postavka je prvi put izložena u Paraćinu, a čini je više od 30 fotografija štampanih na visokokvalitetnom platnu. Sinoć otvorena izložba okupila je veliki broj poštovalaca Bokčevog rada, a otvaranju je prisustvovala i Jovana, nekada četvorogodišnja Romkinja koja se nalazi na velikom broju fotografija, sada petnaestogodišnjakinja.

Mnoge od fotografija ovog serijala nagrađivane su na konkursima širom sveta. Autora smo pitali zašto je serijal dobio naziv „Tuga i radost“ i šta on time poručuje:

Tuga na prvom mestu zato što Romi i danas – ovo je fotografisano od 2012. do 2016. ali i danas imaju jako loše uslove za život. Pogotovo Jovanina porodica koja je velika i brojčana a imaju vrlo malo soba. Nakon što sam upoznao tugu tog života, a zapravo u isto vreme i lepotu i slobodu življenja, dobio sam neku želju da nastavim da ih fotografišem. To mi je negde i dalo neku energiju, osećao sam se više živim – sama ta sloboda koju oni imaju, ne razmišljajući o nekim glupostima o kojima mi imamo običaj da razmišljamo, mi koji imamo „lagodniji“ život. Oni nisu opterećeni tim stvarima i mnogo čime nisu opterećeni i meni se to dopalo. To je ta neka radost, ta nasmejana lica, a zapravo najveće bogatstvo je brojčanost njihove porodice.

kaže autor, Bojan Petrović.

Ipak, autor je ovim serijalom želeo da skrene pažnju javnosti i na probleme sa kojima se romska populacija danas suočava.

Treba uticati na svest ljudi, da svi zajedno, kolektivno ne treba da okrećemo glavu od nekih loših situacija, nepravde, situacija da neko živi od danas do sutra, na rubu egzistencije. Smatram da treba da se pomogne onda kad se može i da mi treba da utičemo, recimo da se obrazuje neki fond kojim bi se pomoglo, olakšalo njima. Oni (Jovanina porodica) još uvek žive u nezavršenoj kući i mnogo bi značilo kada bi mogao da se prikupi neki novac da se njima olakša bar taj deo, da čekaju zimu sigurno.

ističe Bokac.

Bokac i danas gaji prijateljski odnos sa Jovaninom porodicom, a ovu devojčicu je imao prilike da gleda kako odrasta.

Ona je u tom trenutku bila to neko dete koje sam ja priželjkivao, tada još uvek nisam imao svoje dete, ona je uvek bila mila, zanimljivog lika, zainteresovana za ono što radim ali i zbunjena jer je veoma mala. Često sam išao i samo da ih vidim, da popijem kafu sa njenim roditeljima, Bojanom i Dejanom. Odneo sam im neke fotografije koje sam uradio, kada su videli potražili su da ih slikam još, pa su se zainteresovale i druge porodice i tako se sve razvilo. U međuvremenu, dobio sam i svoje dete pa nisam imao vremena da idem tako često da ih fotografišem, ali moje zanimanje za to da treba pomoći i poboljšati uslove života Roma nikad nije prestalo.

kaže Bokac.

Ova izložba delom je podržana sredstvima Opštine Paraćin, preko projekata u kulturi, a postavku autor poklanja gradu. Izložba je i uvertira u Sarmates festival koji će u septembru po drugi put, u više galerijskih prostora, biti održan u organizaciji Art tima, a ono što će uslediti kao veliko finale jeste predstavljanje foto-monografije Bojana Petrovića Bokca koja se bavi upravo ovom tematikom i nosi isti naziv Tuga i radost – Romi. Promocija foto-monografije očekuje se u oktobru, a najavljen je i dolazak predstavnika najvećeg foto kluba u Kini.

Povezane objave