9 HPV vakcina do sada dato u Dečijem školskom dispanzeru u Paraćinu

 9 HPV vakcina do sada dato u Dečijem školskom dispanzeru u Paraćinu

Iako je imunizacija protiv Humanog papilomavirusa u svetu počela još 2014. godine, prve doze HPV vakcine u Srbiju stižu tek 2022, te je paraćinski Dom zdravlja u junu dobio nešto više od 20 doza vakcine Gardasil 9 – devetovalentne vakcine protiv ovog virusa. Namenjena je deci i adolescentima starijima od 9 godina.

HPV virus izaziva rak grlića materice i neke pre-maligne i maligne bolesti : pored raka grliće materice i rak vagine, vulve, anusa, izaziva anurektalne bradavice. To znači da je malignitet tog virusa veliki i jako je dobro što je napravljena vakcina koja je uspešna u 99% slučajeva. Mi trenutno imamo Gardasil 9 vakcinu – što znači da pokriva 9 tipova HPV virusa. Jako je imunogena, jako dobro učestvuje u stvaranju neutrališućih antitela koja kada dođu u kontakt sa virusom jako brzo ga eliminišu.

rekla je za Vesti Paraćin dr Snežana Džajkovski, načelnica Dečjeg školskog dispanzera.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da ljudski papiloma virus drugi vodeći uzrok smrtnosti od raka kod žena. U našoj zemlji godišnje od karcinoma grlića materice oboli 25-30 od 100.000 žena. Dokazano je da je u 99,8% slučajeva oboljenje uzrokovano humanim papilloma virusom, a ova infekcija se smatra najraširenijom u svetu. 

Preporuka za primanje vakcine je uzrast od 9 godina do adolescenata – zbog toga što u tom periodu još uvek ne postoji seksualna aktivnost pa ni mogućnost kontakta sa ovim virusom, mada vakcinu mogu primiti i odrasle osobe, izuzev trudnica. Namenjena je i ženskom i muškom polu. Zainteresovani za primanje vakcine mogu se javiti Dečijem školskom dispanzeru u Paraćinu gde se pravi spisak i obavlja neophodna procedura pre primanja vakcine.

Povezane objave