Dodeljeni sertifikati ovogodišnjim pobednicima konkursa „Partnerstvo za budućnost“ kompanije MORAVACEM

 Dodeljeni sertifikati ovogodišnjim pobednicima konkursa „Partnerstvo za budućnost“ kompanije MORAVACEM

13 neprofitnih organizacija, ustanova i udruženja građana registrovanih na teritoriji opštine Paraćin dobilo je danas sertifikate namenjene pobedničkim projektima na ovogodišnem konkursu Partnerstvo za budućnost kompanije Moravacem. Na svečanoj dodeli mogli smo čuti da ovogodišnji odziv najveći do sada, te je umesto 10 – što je prethodnih godina bila praksa, ove godine kompanija finansijski podržala čak 13 projekata.

Odlukom žirija, sastavljenog od predstavnika kompanije Moravacem, a u skladu sa uslovima konkursa, proglašeni su sledeći pobednici četrnaestog po redu konkursa “Partnerstvo za budućnost”:

• Udruženje „Pametan si čovek“ – Zeleno znanje za budućnost”

• Centar za razvoj preduzetništva i inovacija „SMART CONNECTIONS“ – Zeleni mini hakaton za učenike srednjih škola u Paraćinu”

• Udruženje građana „Đurđevdan“ – Rani brakovi – Kršenje prava Romkinja”

• Udruženje „Centar za zaštitu žrtava porodičnog nasilja“ – Pomozi prijatelju – nije drugačiji samo mu treba pomoć”

• Udruženje građana „Medija centar Paraćin“ – Drugačiji – pa šta”

• Lokalna akciona grupa – LAG Paraćin – Prevencija i očuvanje mentalnog zdravlja mladih”

• Gimnazija Paraćin – Zelena učionica – resurs centar za bio-nauke, ekologiju i održivi razvoj”

• Ekološko obrazovni centar EKOS – Od otpada do sirovine”

• UNEKOOP – Ka održivom upravljanju otpadom u Opštini Paraćin”

• Udruženje za zaštitu ljudskih prava i životne sredine „OMEGA“ – Eko kamp 2023”

• Studentska organizacija Paraćin – Reciklirajmo zajedno”

• Udruženje „Petrus“ Zabrega – Doživi Malu Svetu Goru”

• OŠ „Branko Radičević“ Popovac – Uređenje školskog dvorišta matične škole u Popovcu”

Žiri se pri odabiru rukovodio relevantnošću projekata za potrebe lokalne zajednice, potencijalu održivosti, ali i usklađenosti sa temama koje kompanija podržava svojom Strategijom društveno odgovornog poslovanja.

Generalni direktor kompanije Moravacem zahvalio se udruženjima na interesovanju i doprinosu lokalnoj zajednici i istakao činjenicu da je ovogodišnji budžet za program Partnerstvo za budućnost uvećan za 50% u odnosu na prethodne godine.

Konkurs je takav da držimo tradiciju, posle toliko godina opstaje. Povezujemo aktuelne teme lokalne zajednice sa nekim novim temama koje se nama nameću kao korporativne teme a koje se tiču zaštite životne sredine, edukacije…Nama je jako drago da možemo upravo te teme zajedno sa lokalnom zajednicom da obrađujemo. Ove godine smo odabrali tri teme – edukacija dece i mladih, na njima svet ostaje; druga tema je zaštita životne sredine, mislim da smo svi svedoci uticaja na naše i buduće generacije; i treća tema je bila posvećenost komšijama, zaista komšijama – zajednici koja je deo opštine Paraćina a koja je u neposrednoj okolini fabrike – Popovac i okolna sela. Bio je rekordan broj prijavljenih, povećali smo budžet za 50% ove godine, apsolutno je transparentan proces odlučivanja, čitav menadžment tim je učestvovao u tome. Ovo je još jedan uspešan konkurs i nadamo se sledeće godine ponovo nekim aktuelnim temama.

istakao je rade Bučevac, generalni direktor kompanije

Kada je u pitanju neposredna okolina i podrška komšijama, sredstva za realizaciju projekata dobila je Osnovna škola „Branko Radičević“ Popovac, za poboljšanje uslova rada u školi.

Učestvovali smo na konkursu u nameri da stvorimo bolje uslove deci za odvijanje nastave i da jednu višegodišnju želju i dece i nastavnika sprovedemo u delo – da oformimo jednu letnju učionicu. Osim toga, iskoristili smo deo novca da sredimo prilaz školi, odnosno staze oko škole, zbog bezbednosti i vizuelnog efekta same škole. Što se tiče ove glavne stvari, odnosno letnje učionice, mislim da će to biti stvarno jako dobro prihvaćeno i kod učenika i kod nastavnika i jedva čekamo proleće da krenemo da je koristimo.

rekao je direktor ove škole Marko Miladinović.

Lokalna akciona grupa LAG u srednjim školama sprovodi radionice edukativnog karaktera koje se bave mentalnim zdravljem mladih, aktivno osluškujući potrebe mladih u osetljivom životnom dobu.

LAG je krajem septembra krenuo sa realizacijom projekta, odrađene su već dve radionice – u Tehnološkoj školi i u Gimnaziji i ostale su nam još dve srednje škole. Do sada je zaista mnogo dece prisustvovalo, u Tehnološkoj ih je bilo preko 100, u Gimnaziji oko 50. Radionice su interesantne, deca aktivno učestvuju i jako smo zadovoljni kako se odvija projekat.

ističe Slavka Jovanović, predsednica ovog udruženja.

Društvo „Petrus“ Zabrega godinama se bavi očuvanjem tradicije, očuvanjem i poboljšanjem uslova na prostoru kanjona Crnice. Ovogodišnji projekat “Doživi Malu Svetu Goru” bavi se obogaćivanjem i unapređenjem turističke ponude ovog kraja i to uz pomoć multimedijalni tehnologija:

Na nekim lokacijama koje su vrlo važne postavićemo QR kodove kako bi ljudi koji budu dolazili sa strane i kojima teren nije poznat mogli lakše da se snađu i da na neki svoj način to dožive – da vide gde se nalaze, gde treba da idu dalje te će im biti lakše da osmisle svoj boravak u Maloj Svetoj Gori. Učestvujemo redovno na konkursima Partnerstvo za budućnost, udruženje aktivno radi, inače smo tu neposredne komšije i saradnja je za sad zaista izuzetna.

kaže Dragan Vučković, predsednik udruženja Petrus iz Zabrege.

Ovo je četrnaesti put da kompanija Moravacem organizuje konkurs „Partnerstvo za budućnost”, sa ciljem da podrži različite inicijative u funkciji razvoja oblasti koje kompanija podržava svojom Strategijom društveno odgovornog poslovanja.

Povezane objave