Etno grupa Đurđevak iz Bora održala koncert u paraćinskom Kulturnom centru

 Etno grupa Đurđevak iz Bora održala koncert u paraćinskom Kulturnom centru

Etno grupa Đurđevak koja radi pri Kulturnom centru Grada Bora počastila je sinoć posetioce paraćinskog Kulturnog centra raznovrsnim etno reperotarom koji obuhvata ne samo pesme karakteristične za Timočku Krajinu i Srbiju, već i za zemlje regiona. Ova etno grupa nepokolebljivi je čuvar naše tradicije koji pesme nastale u vreme naših predaka čuva od zaborava.

Poštujemo starine i imamo pesme iz Timočke Krajine, pošto odatle dolazimo, ali i Makedonije, Bosne i Hercegovine, Centralne Srbije…imamo razne vrste pevanja: groktalice, dvoglase,sekundno pevanje…razne običajne pesme. Prvi put smo u Paraćinu, utisci su nam sjajni, sala je sjajna – jako dobra akustika za ovo što mi radimo, predivno.

kaže vođa grupe Tamara Glišić.

Desetak devojaka različitog uzrasta čine prvu postavu ove etno grupe koja nastupa širom Srbije i svojim raznovrsnim repertoarom već godinama unazad zavređuje brojne nagrade na pevačkim takmičenjima.

Članica sam grupe od samog njenog osnivanja, a pevamo tradicionalne pesme sa područja cele Srbije. U repertoaru imamo čak i Dinarsko područje u Bosni i Hercegovini, to je i moje omiljeno, jer oni imaju dosta specifično tradicionalno pevanje, odnosno načine pevanja – groktalice, potresalice, tužbalice…

Često osvajamo nagrade, eto ova godina je bila peta godina učešća na republičkom takmičenju „Etno pesma“ u Beogradu i ove godine smo prošli sa pet prvih i jednim drugim mestom, pd toga dobile smo dva laureata sa 100/100 poena.

kaže Anđelija Čerkasov, članica etno grupe „Đurđevak“

Etno grupa „Đurđevak“ postoji od 2014. godine, a nastala je zahvaljujući etno radionicama organizovanim pri Kulturnom centru u Boru. Devojke iz „Đurđevka“ nastupale su dve godine zaredom i na takmičenju „Donne in musica“ i u kategoriji etno pesme osvojile nekoliko prvih mesta.

Povezane objave