Karavan BUDI HRABRA – PREGLEDAJ SE danas i sutra u Paraćinu

 Karavan BUDI HRABRA – PREGLEDAJ SE danas i sutra u Paraćinu

Rak dojke vodeći je uzrok smrtnosti od malignih bolesti među ženskom populacijom širom sveta. U Srbiji se svake godine otkrije više od 4.500 slučajeva karcinoma dojke, a njih čak 1.700 izgubi bitku sa tom bolešću. Kako bi skrenuli pažnju na značaj ranog otkrivanja raka dojke, aktivisti udruženja Žena uz ženu godinama unazad organizuju besplatne ultrazvučne preglede a ovoga puta karavan se našao i u Paraćinu.

Ovo je naš četvrti karavan po redu, prvi put smo u Paraćinu. Ja moram da priznam da interesovanje jeste s godinama veće, uspeli smo da podignemo svest žena. Interesovanje je zaista veliko. Ultrazvuk je jedna neinvazivna metoda, a moram da naglasim da je to metoda koja je senzitivna za žene u mlađoj starosnoj grupi, dakle žene mlađe populacije – do 40. godine života. Kada dolaze na naš pregled žene ne treba da nose sa sobom nikakvu dokumentaciju niti zdravstvenu knjižicu, a pregled traje vrlo kratko. Naravno, u zavisnosti od nalaza, ali ne traje dugo svakako. Jako smo zadovoljni odzivom žena u svom gradovima u kojima smo do sad bili.

dr Zorica Đorgović, radiolog

I u Paraćinu interesovanje za ove preglede bilo je veliko. Mnogima je ovo bio i prvi ultrazvučni pregled dojki, a neke od žena rekle su da je ovo dobra prilika da svaka žena izdvoji malo vremena za svoje zdravlje:

Moram da priznam da nisam baš odgovorna prema svom zdravlju – kao i većina žena. Ne idem često na preglede, bila sam pre jedno tri godine i mislim da je ovo super zato što nas pokreće i motiviše da se malo pozabavimo svojim zdravstvenim stanjem.

kaže Lela Miladinović iz Paraćina.

Snežana Tadić kroz smeh kaže da je ovo idealna prilika za sve „neodgovorne žene“ da urade ono što godinama odlažu:

Ja sam poslednji put bila na ultrazvučnom pregledu dojki pre jedno 4 godine moža i ovo mi je sada odlična prilika da vidim da li je sve u redu.

kaže Snežana.

Karavan će i sutra boraviti u Paraćinu – na platou kod fontane. Zakazivanje pregleda se obavlja od 11:30 na licu mesta. Jedna osoba ne može dobiti dva termina za pregled, te je najbolje doći lično. Podsećamo, na pregled mogu doći žene do 40 godina starosti.

Nakon Paraćina, karavan putuje u Ćupriju i tamo će biti ovog vikenda.

Povezane objave