MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA o antičkom gradu Horreum Margi od danas na platou ispred paraćinske Biblioteke

 MULTIMEDIJALNA IZLOŽBA o antičkom gradu Horreum Margi od danas na platou ispred paraćinske Biblioteke

18 panoa od kojih je većina interaktivna priča priču o antičkom gradu Horreum Margi i svemu što se nalazilo na prostoru ovog grada. Izložba proširene stvarnosti posstavka je ćuprijskog Muzeja Horreum Margi – Ravno i njome su obuhvaćeni objekti, skulpture i prateći sadržaji ovog antičkog grada.

Izložba je realizovana u cilju promovisanja antičkog grada Horreum Margi kao jednog od najznačajnijih i najstarijih gradova u Pomoravlju i digitalizacije kulturnog nasleđa. Ideja je bila da se kulturno nasleđe digitalizuje i napravi izložba koja će biti pre svega zanimljiva pripadnicima mlađih generacija. Osim što se može pratiti kao klasična izložba, sa podacima o formiranju antičkih gradova ali i samom gradu Horreum Margi, eksponatima koji se nalaze u Muzeju, uz aplikaciju koja je dostupna na play store-u, te table mogu da se „ožive“. Pre svega mislim na „oživljavanje“ eksponata, prikazivanje eksponata u 3D obliku koji može da se uveliča kako bi se videli detalji. Tako da imate utisak kao da vidite taj eksponat, možda i bolje nego u postavci, s obzirom na to da možete da ga vidite sa svih strana. Digitalizovani su najznačajniji eksponati i najzanimljiviji.

istiće Novak Novaković, direktor Muzeja Horreum Margi – Ravno Ćuprija

Izložba je realizovana 2019. godine i to je projekat Opštine Ćuprija u saradnji sa Regionalnom agencijom za razvoj Šumadije i Pomoravlja i Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj. Ovo je prvi put da izložba „gostuje“ van Ćuprije.

Čast nam je i zadovoljstvo da ovu sezonu izložbi na otvorenom otvaramo sa izložbom iz ćuprijskog muzeja sa kojim jako lepo i jako dugo sarađujemo. Narednih mesec dana Paraćinci će imati priliku da vide ovu interesantnu izložbu o antičkom gradu Horreum Margi i da uz pomoć aplikacije na zanimljiv način saznaju nešto novo i nauče nešto o tom antičkom gradu.

kaže Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja iz Paraćina.

Postavka će se na prostoru ispred Biblioteke nalaziti narednih mesec dana, a za potpuni doživljaj izložbe potrebno je na jednostavan način „skinuti“ aplikaciju pod nazivom Horreum Margi.

Povezane objave