Predstavnici svega dva paraćinska medija na okruglom stolu o bezbednosti novinara u Hotelu Petrus

 Predstavnici svega dva paraćinska medija na okruglom stolu o bezbednosti novinara u Hotelu Petrus

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK, u okviru projekta Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji“ u Hotelu Petrus organizovao je okrugli sto o bezbednosti novinara u Pomoravskom okrugu. Od predstavnika medija pozivu su se odazvale svega dve redakcije iz Paraćina – RTV Kanal M i informativni portal lokalni.rs.

Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora CINK-a kaže da je interesovanje medija na okruglim stolovima održanim u Kraljevu i Aleksincu bilo veće i da ovaj podatak dosta govori o interesovanju medijskih kuća na lokalu za problematiku o kojoj je bilo reči. Organizator ističe da su pozvani svi oni čiji podaci u Agenciji za privredne registre govore da su aktivni i da je pozivom obuhvaćeno oko 30 medijskih kuća iz Pomoravskog okruga.

Realizacija projekta Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji“ sprovodi se preko  regionalne platforme za slobodu medija i bezbednost novinara SafeJournalists.net  i Nezavisnog udruženja novinara Srbije a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Okrugli stolovi su samo deo planiranih aktivnosti u okviru projekta. Do sada smo održali dva – u Kraljevu za Raški okrug i u Aleksincu za Nišavski. Pored ovog u Paraćinu, imaćemo okrugli sto u Kruševcu, a potom i debatu. Završetak projekta obuhvatiće radionicu za jačanje bezbednosti novinara na kojoj će kompetentne osobe držati predavanja. Kao polaznu tačku za ovaj projekat imali smo bazu podataka napada na novinare Nezavisnog udruženja novinara Srbije i mreže SafeJournalist gde je evidentirano dosta napada – a najviše je evidentirano u većim mestima, dakle tamo gde ima najviše novinara – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu.

kaže Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora CINK

Najmanje evidentiranih slučajeva napada na novinare ima u manjim mestima, što kako kaže Milenković, može dvostruko da se tumači:

S jedne strane, to može da se tumači kao da novinari na lokalu nisu pod pritiskom, a sa druge strane to može da znači da novinari ne prijavljuju te slučajeve. Upravo ovaj projekat ima za cilj da ohrabri novinare da svaki napad na njihovu bezbednost – bilo verbalni ili fizički, ili neki drugi – prijavljuju. Ono što je činjenica, jeste da je novinarima u velikim sredinama mnogo lakše. Mnogo više redakcija, mnogo bolja povezanost i automatski oni svoje probleme mogu mnogo bolje da prikažu javnosti. Lokalnim novinarima je mnogo teže.

zaključuje Slaviša Milenković, predsednik Upravnog odbora Centra za istraživačko novinarstvo Kruševac.

Milenković ističe da je vrlo važno da novinari budu ohrabreni da sve slučajeve prijavljuju ne samo novinarskim udruženjima, već i pravosudnim organima. Na okruglom stolu bili su i predstvanici pravosudnih organa iz Pomoravskog okruga i predstavnica Osnovnog javnog tužilaštva u Paraćinu.

Udruženje „Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac“ (CINK) je nevladino i neprofitno udruženje osnovano 2015. godine radi ostvarivanja ciljeva u oblasti informisanja, medija, istraživačkog novinarstva, kreiranja multimedijalnih sadržaja, upotrebe novih medija, kulture, obrazovanja, promocije demokratije i civilnog društva. 

Povezane objave