Šta o Međunarodnom danu žena kažu žene?

 Šta o Međunarodnom danu žena kažu žene?

Svakog 8. marta širom sveta, na Međunarodni dan žena, obeležavamo početak borbe žena za ekonomska, politička i socijalna prava. Istog dana, ulice su tradicionalno pune prodavaca cveća i cvetnih aranžmana, a prolaznici užurbano kupuju simbolične poklone pripadnicama takozvanog „lepšeg pola“.

Tim povodom, pitali smo dame šta zapravo za njih predstavlja 8. mart. Odgovore ćete naći u VIDEO anketi:

Kako je sve počelo?

8. marta 1857. u Njujorku radnice u tekstilnoj industriji zbog loših radnih uslova i niskih plata organizovale su štrajk. Protesti su se događali i narednih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. kad je 15.000 žena marširalo Njojorkom tražeći kraće radno vreme, bolje plate i demokratsko pravo glasa i za žene.

10910. godine organizovana je prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale. Podstaknuta akcijom u Americi, nemačka levičarka Luiz Cic predložila je organizovanje Međunarodnog dana žena. Inicijativu sprovođenja ideje praznika u delo preuzela je na sebe slavna nemačka feministkinja Klara Cetkin, te je tako ustanovljen je Međunarodni dan žena, čiji se značaj ogledao u promociji jednakih prava, uključujući i demokratsko pravo glasa za žene.

Novi Zeland je prva država na planeti koja je ženama još 1893. dala pravo glasa, a Švajcarska je poslednja zemlja u Evropi koja je pravo glasa ženama uvela 1972. godine. Na osnovu Zakona o biračkim spiskovima, 1945. godine žene u Jugoslaviji su stekle pravo učešća na izborima te godine, a Ustavom Federativne Narodne Republike Jugoslavije, donetim januara 1946. žene su izjednačene sa muškarcima u svim oblastima državnog, privrednog i društveno-političkog života.

Povezane objave