Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

 Sveti Trifun ili Dan zaljubljenih?

Zahvaljujući holivudskim filmovima i sveprisutnom marketingu, Dan zaljubljenih od praznika karakterističnog za zemlje Zapada postao je globalni fenomen, a poklanjanje srca, bombonjera i drugih poklona voljenoj osobi vremenom je zahvatilo i Srbiju. Šta proslavljamo 14. februara – svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih tema je rasprave gotovo svake godine kada se ovaj datum približava. U želji da saznamo koji od ova dva praznika obeležavaju Paraćinci, prošle godine smo izašli na centralne gradske ulice i pitali ih da se „odluče“ za jedan od ova dva praznika. Danas se podsećamo ove ankete među našim sugrađanima:

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara i poljskih radova. Bavio se domaćom ekonomijom i čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je prema verovanju nagradio darom čudotvorstva pa je mnoge bolesnike molitvama lečio od raznih bolesti. Naši vinogradari svetog Trifuna slave kao zaštitnika, pa tog dana idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokot, da bi time povratili vinogradu snagu, posle dugog zimskog perioda. Zbog toga Svetog Trifuna u Istočnoj Srbiji zovu Orezač, Zarizoj ili Zarezojlo.

Zapadna tradicija pak, sa druge strane slavi Svetog Valentina – episkopa i mučenika koji je pogubljen odsecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije II. Veruje se da je razlog pogubljenja bio taj što je Klaudije verovao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici i nije želeo da se oni žene dok traju ratovi, dok se biskup Valentin protivio tome i organizovao je tajna venčanja za koja je Klaudije saznao. Zbog toga je bačen u tamnicu i nad njime je izvršena smrtna kazna 14. februara. Kasnije je car Julije I u 4. veku nad njegovim grobom podigao baziliku, i od se tada ovaj svetac počeo slaviti među hrišćanima.

Za koji god praznik od ova dva se odlučili, želimo vam da ga obeležite uz čašu dobrog vina i u društvu voljene osobe!

Povezane objave