U Jagodini položen kamen temeljac nemačke kompanije SCHOTT Pharma

 U Jagodini položen kamen temeljac nemačke kompanije SCHOTT Pharma

130 novih radnih mesta planirano je da kompanija SCHOTT Pharma otvori s početkom proizvodnje, dok je plan da se u kasnijim fazama otvori ukupno 350 novih radnih mesta, navode iz ove kompanije.

U Jagodini je juče održana ceremonija obeležavanja početka radova na novoj proizvodnoj lokaciji nemačke kompanije SCHOTT Pharma, u prisustvu predstavnika kompanije, nemačke ambasadorke, državnih i lokalnih zvaničnika. Kompanija je najavila proširenje svoje globalne proizvodne mreže i ulaganje dvocifrenog milionskog iznosa u evrima u novu proizvodnu lokaciju u Pomoravskom okrugu.

Kao pionir u oblasti farmaceutskih kontejnera i sistema za administraciju injekcionih lekova, kompanija snabdeva globalnu farmaceutsku industriju visokokvalitetnim rešenjima za bezbedno čuvanje i administraciju lekova. Nova lokacija u centralnoj Srbiji namenjena je proizvodnji ampula koje su pogodne za skladištenje injekcionih lekova kao što su lekovi protiv bolova, protivupalni analgetici i anestetici. Početak pripremnih radova za proizvodnju ampula je planiran za 2024. godinu. U zavisnosti od potražnje na tržištu biće moguća i proizvodnja drugih grupa proizvoda. 

Ovim potezom jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi i povećavamo fleksibilnost proizvodnje kako bismo izašli u susret potrebama naših klijenata u regionu, izjavio je ovim povodom Andreas Rajse (Andreas Reisse), generalni direktor kompanije SCHOTT Pharma.

Želimo da popunimo više od 130 radnih mesta za početak proizvodnje i razgovore za posaoobavljamo još od početka oktobra. Trenutno popunjavamo preostala slobodna radna mesta u administraciji, prodaji i proizvodnji. Planiramo da zaposlimo ukupno 350 ljudi u narednih nekoliko godina – izjavio je Denis Nikitin (Denis Nikitin), direktor fabrike SCHOTT Pharma u Jagodini. – Svi zainteresovani mogu se prijaviti kompaniji SCHOTT Pharma putem relevantnih portala za zapošljavanje.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, je tokom ceremonije postavljanja kamena temeljca kompanije SCHOTT Pharma istakao: Ponosni smo na činjenicu da je danas u Jagodini, u industrijskoj zoni CTPark jedna ozbiljna farmaceutska kompanija kakva je SCHOTT Pharma pokrenula izgradnju nove fabrike u kojoj će biti otvoreno 350 radnih mesta. Nemačka je broj jedan privredni partner Srbije i svi znamo šta znači za jednu državu kada kompanije iz ove zemlje u njoj otvaraju svoja predstavništva, fabrike i proizvodne kapacitete. Nemačke kompanije prisutne su u svim vitalnim sektorima privrede Srbije. S druge strane, Srbija je, zbog svojih prirodnih resursa, strukture privrede, veličine tržišta i tehnološke povezanosti, važan partner Nemačke u regionu Jugoistočne Evrope. U Srbiji posluje više od 1.000 nemačkih kompanija koje zapošljavaju preko 76.000 radnika, a ova zemlja je i na prvom mestu po vrednosti investicija sa 12,8% od ukupne vrednosti stranih direktnih investicija u Srbiji, izjavio je ministar Momirović.

Ministar trgovine Tomislav Momirović dodao je da je Vlada uspela da izgradi predvidivo poslovno okruženje, fer tržišne uslove i obezbedi političku i ekonomsku stabilnost. – Vidimo da strani investitori imaju poverenje u Srbiju i naše tržište. Danas je u Srbiji stopa nezaposlenosti na istorijskom minimumu, vidimo stabilan ekonomski rast i samouvereno idemo ka cilju da prosečne plate do kraja 2027. godine budu 1.400 evra.

Ministar privrede Slobodan Cvetković, takođe je izjavio: Najveći uspeh i zadovoljstvo jednog ministra privrede je da u svom radnom danu učestvuje na polaganju kamena temeljca. To je praktično prvi vidljivi trenutak rezultata rada, a mislim da je mnogo značajnije sve ono što je ovome prethodilo.

Ministar privrede je dodao da je u periodu od 2012. godine više od trista kompanija uložilo u Srbiju i da je vrednost investicija iznosila više od 32 milijarde evra, a samo prošle godine više od 4,4 milijarde evra.

Ministarstvo privrede, zajedno sa Vladom Srbije i predsednikom države, stvorilo je ekonomske i infrastrukturne uslove za dolazak stranih kompanija. Tako je u Jagodinu instalirano trinaest inostranih preduzeća. Svaki grad bio bi ponosan da ima kompaniju kao što je SCHOTT Pharma, koja će u Jagodini zaposliti 350 radnika, a što je respektabilna cifra. Poslednjih godina svedoci smo ulaganja u putnu infrastrukturu, a Jagodina je iskoristila potencijale Koridora 10, rekao je Cvetković.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, prilikom postavljanja kamena temeljca fabrike kompanije SCHOTT Pharma u Jagodini zahvalio se na poverenju koje je ova kompanija ukazala gradu Jagodini. 

Jagodina je ponosan grad što kod nas dolazi jedna tako velika kompanija, koja će u narednom periodu  zaposliti 350 radnika. Od grada Jagodine imaće uvek maksimalnu logistiku i podršku. Srbija je najsigurnija država na Balkanu za investitore – izjavio je tom prilikom Marković.

Kompanija SCHOTT Pharma se oslanja na globalni preduzetnički uspeh koji je zasnovan na inovativnosti i stogodišnjoj proizvodnoj ekspertizi. SCHOTT Pharma posluje u jednom od najdinamičnijih segmenata farmaceutske industrije, odnosno na tržištu injekcionih lekova. „Našikontejeri za čuvanje parenteralnih lekova i sistemi za jednostavnu administraciju injekcionih lekova osiguravaju da lekovi budu bezbedni i laki za upotrebu za pacijente širom sveta“, objašnjava Nikitin. Sa sedištem u Majncu, u Nemačkoj, kompanija SCHOTT Pharma prisutna je u svim većim farmaceutskim centrima širom sveta.

Povezane objave