UG Građanski pokret istražuje koliko ima udruženja građana na teritoriji opštine Paraćin

 UG Građanski pokret istražuje koliko ima udruženja građana na teritoriji opštine Paraćin

Da li ste se nekada zapitali koliko udruženja građana deluje u Paraćinu i čime se bave, zbog čega su osnovana, ko su njihovi članovi? Sa kakvim se izazovima suočavaju.

Na neka od ovih pitanja odgovore su dali aktivisti udruženja Građanski pokret – slobodan izbor odgovore a na osnovu javno dostupnih podataka.

Tokom jeseni 2023. godine sproveli smo istraživanje, koristeći se i podacima do kojih su došla udruženja građana iz naše mreže “Lokalna akcija”. Narednih dana na našoj internet i fejsbuk strani objavićemo nalaze tih istraživanja.Prema evidenciji APR (pristupom preko aplikacije Checkpoint.rs) u Paraćinu je u oktobru 2023. godine bilo registrovano 228 organizacija koja softver prepoznaje kao “udruženja”. Od toga 215 organizacija su klasična udruženja građana, 9 strukovna udruženja, a preostala su klasifikovana kao sportski klubovi i organizacije. – objašnjavaju iz udruženja.

Istraživanje koje je tokom 2022. godine sprovelo udruženje iz naše mreže “Pridruži se” Paraćin a koja je objavljena i javno dostupna na njihovoj internet prezentaciji pokazalo je da je u tom trenutku bilo 209 registrovanih “klasičnih” udruženja građana.

Dakle, za godinu dana imamo (najmanje) šest novih udruženja. Opet prema evidenciji APR u ovoj godini, do oktobra registrovano je pet novih udruženja građana, kažu iz UG Građanski pokret:

1, KUD Trešnjevica

2. Udruženje “Pametan si čovek”

3. Udruženje “Svepravoslavni nacionalni savet”

4. Udruženje za zaštitu ljudskih prava i životne sredine “Omega”

5. KUD “Juhorski vez”

6. KUD “Sv. Nikola” Svojnovo iz 2022.

Iz udruženja dodaju: Uz ova novoregistrovana udruženja, a služeći se pomenutim rezultatima istraživanja udruženja građana “Pridruži se“, možemo i dati pregled obalsti kojima se bave udruženja građana u Paraćinu uz pomoć tabele:

Redni brojOblast delovanjaBroj udruženja u oblasti
1.Poljoprivreda45
2.Gajenje golubova12
3.Kutlurno umetnička društva15
4.Životna sredina11
5.Ljudska prava10
6.Negovanje tradicije9
7.Briga o osobama sa invalditetom8
8.Socijalna politika8
9.Preduzetništvo7
10.Kultura6
11.Moto klubovi i klubovi ljubitelja automobila6
12.Mediji5
13.Prosveta5
14.Horovi i pevačka društva4
15.Kinologija3
16.Omladinska politika3
17.Tehnika, radio tehnika, udruženja inženjera i tehničara3
18.Verska pitanja4
19.Ženska prava3
20.Foto klubovi2
21.Penzionerska udruženja2
22.Ples2
23.Vatrogasni savezi2
24.Zaštita životinja2
25.Lov1
26.Nacionalne menjine1
27.Meteorologija1
28.Ribolov1
SVEGA:181
Nije bilo moguće ustanoviti pretežnu delatnost.34

Kao što se može videti iz tabele, udruženja građana u Paraćinu bave se najrazličitijim aktivnostima. Bez obzira na raznorodnost aktivnosti sva udruženja u radu muče isti osnovni problemi – prostor za rad, prostor za javne skupove u okviru aktivnosti, finansiranje. Time kakva je praksa za rešavanje ovakvih problema udruženja građana u Paraćinu UG Građanski pokret baviće se kroz realizaciju projektnih aktivnosti.

Projekat “Centar okupljanja” je realizovan u okviru programa podrške javnom zagovaranju „Istraži – Osnaži“ koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

Povezane objave